A) Yapıcı Disiplin
Disiplin problemlerini problem çıktıktan sonra önlemek, çıkmadan önlemekten daha güçtür. Problemin çıkmadan önlenmesinde şu hususlara dikkat edilmelidir.
1- Yapmalardan çok yaplar üzerinde durulmalıdır. Örneğin, çocuğa kalemini yere açma , konuşma, yaramazlık yapma demek yerine, ondan bunun olumlularını istemek daha iyidir. Kalemini çöp kutusuna aç demek daha faydalıdır. Öğrencilere emir vererek iş yaptırmak yerine, neden yapması gerektiğine inandırarak yaptırmak esastır. Susun konuşmayın, gürültü yapmayın demek yerine, bunların nedenleri üzerinde durulmalıdır.
2- Sınıfta öğrencilerin boş kalmamasına dikkat edilmelidir. Ders saatlerinde eğer öğrenciyi meşgul edecek bir iş verilmişse, o sınıfta problem çıkma ihtimali de azalır. Boş kalan öğrenciler, sıraya isim kazımaktadırlar(Temel,1997).
3- Derslerde değişik yöntem ve teknikler uygulanmalıdır. Bunun için çalışma biçimi öğrencinin ilgisini çekecek şekilde zaman zaman değiştirilmelidir. İlginin canlı tutulması için, öğrencinin değişik araç ve gereci kullanmasına imkan verilmelidir. Öğrenci yapılan öğretimin faydalarına inandırılmalıdır.
4- Öğrencinin kişiliğine saygı gösterilmelidir. Sınıfta öğrenci ile alay eden, her an bir disiplin problemi çıkacakmış gibi davranan öğretmen, sınıfta kendini kabul ettiremez.
5- Öğrencinin öğrenemediği konuların nedenlerine inilmeli, onu güç durumda bırakmak için durumu silah olarak kullanılmamalıdır.
6- Öğrenci bir işi başarmaktan doğan zevki tatmalıdır.
Sayfa Yazar: | Kaynak: | Gösterim: 2581