Site Sayacı

on Aktif : 78
users Bugün : 579
users Dün : 1708
ip IP : 18.97.14.91
Etkileşimli Etkinlik Sayacı

Toplam Çözülen Etkinlik : 4179
Bugün Çözülen Etkinlik : 0
Toplam Etkileşimli Etkinlik : 785
Toplam Dosya İndirme : 1.875.845
Bugünkü Dosya İndirme : 31

B) Engelleyici Disiplin

Elimizde olmayan nedenlerle  ortaya çıkabilecek problemleri ve gergin durumları, öğretmenlik becerisiyle önlemek ve büyütmeden yatıştırıp yok etmektir. Örneğin, anne- babası ayrılmış bir çocuğun bu durumundan dolayı oluşacak   bir disiplinsizlik problemi karşısında öğretmen olarak aile ayrılığını gidermek bizim elimizde değildir. Ancak, bu durumun okulda meydana getireceği probleme eğilmek mümkündür.

Öğretmen şu hususlara dikkat etmelidir:

1- Öğrencilerin isimleri öğrenilmelidir. Ruhsal gerginlik içinde olan bir öğrenciye ismi ile hitap edilmesi biraz olsun onu rahatlatır.

2- Öğrencilerin sınıfta oturuş biçimine dikkat edilmelidir. İki yaramaz çocuk bir arada oturmuşsa ilk fırsatta onları kırmadan yerlerini değiştirmek yararlı olabilir.

3- Ders sırasında samimi ve ciddi olunmalıdır. Böyle bir durumda olan öğretmenin sınıfında disiplin problemi azdır.

4- Bir yada birkaç öğrenci sınıf disiplinini bozduklarında  sakin olmalı, dersin sonuna kadar bir problem çıkarmamaya çalışılmalı, o öğrencileri bir odaya alarak onlarla konuşulmalıdır.

5- Öğrencilerle teker teker ilgilenilmelidir. Özel problemlerine çare aranmalıdır. Öğrenci karşısında aşırı kızgınlık göstererek zayıf yönlerimizi açığa vurmaktan kaçınılmalıdır.

6- Sınıfın karşısında kararsız kalarak, şaşkınlığa düşmekten kaçınılmalıdır. Öğrenciler karşısında kararlı olunmalıdır.

7- Sınıftaki tartışmalarda öğrencilere hakem olacak şekilde, kendimizi tartışmaların dışında tutmak gerekmektedir. Öğrenciler üzerine fazla giderek gerginliği arttırıcı inatçı tutum ve davranıştan uzak kalınmalıdır.


Sayfa Yazar: | Kaynak: | Gösterim: 2288