Site Sayacı

on Aktif : 82
users Bugün : 618
users Dün : 1708
ip IP : 18.97.14.91
Etkileşimli Etkinlik Sayacı

Toplam Çözülen Etkinlik : 4179
Bugün Çözülen Etkinlik : 0
Toplam Etkileşimli Etkinlik : 785
Toplam Dosya İndirme : 1.875.846
Bugünkü Dosya İndirme : 32

Disiplin Sorunlarını Önleyici Yöntemler

Öğrencilerin yapıcı bir etkinlikle uğraşmaları, uygunsuz davranışlarda bulunma ihtimallerini azaltacaktır.  Sınıf yönetiminin  etkisi, aşağıdaki kontrol yöntemleriyle ortaya çıkar(Tertemiz, 2000): 

1- Planlı Çalışmak: Çalışma planıyla sınıf içinde oluşacak karmaşa önlenebilir ve öğretmen zamanı daha etkili kullanabilir. Ders materyalleri zamanında sağlanır; öğretme-öğrenme sürecinde öğrencilerin neyi, nasıl, ne zaman, ne kadar yapacakları belli olur.

 2-Akıcı Etkinlik: Sınıfa girer girmez tepegözle bir matematik problemi yansıtan bir öğretmen, öğrencilere “susun, derse başlıyoruz” gibi uyarılarda bulunmak zorunda kalmaz.  Kesintisiz etkinlik akışı sağlanabilmesi için, öğretim sırasında canlılığı korumak, fazla hızlı adımlarla gitmemek ya da sunumu yavaşlatmamak, direktif ve bilgileri açık bir şekilde sunmak, projeler üzerinde çalışırken neler yapılacağını söylemek,  tahtaya yazmak ya da yansıtmak gibi yollar izlenebilir.

3-Tutarlılık: Öğrenci göstermesi istenilen davranışlar konusunda öğretmenin tutarlı olduğunu bilirse, öğretmenin iyi disiplin sağlama şansı daha fazla olur. Öğrencilerin “konuşma ve gezinme” gibi kuralı bozmalarına bazen aldırmıyor, bazen izin vermiyorsa, bu durum öğretmenin tutarsızlığını gösterecektir.

4- Öğretmen Kontrolü: Sınıfta neler olduğunun farkında olmak, önlemek için oldukça önemlidir. Dikkatli bir öğretmen, yardıma ihtiyacı olan öğrencileri fark edip onlara yardım eder ve onları yönlendirerek istenmeyen durumların ortaya çıkmasını engeller. Öğretmen öğrencileri kontrol ederken, aynı zamanda  onların  ne  derece ilerlediklerini de öğrenir.

5- Kurallar Belirlemek: Sınıf içinde istenmeyen davranışları önleyici en önemli önlem kurallar oluşturmaktır. Öğrenciler kurallara ihtiyaç duyarlar ve  neyin, neden beklendiğini bilmek isterler. Kuralları kaldırmaya çalışan öğretmenler karışıklık ve dağınıklık gibi sorunlarla karşılaşırlar.   Kurallar önceden oluşturulursa ve gerekli durumlarda öğrencilere hatırlatılırsa, istenmeyen davranışlar azalır. Uzun ve sık öğütler vermek, kendilerini suçlu hissetmelerine,   kızgınlık ve düşmanlık duymalarına neden olabileceği için, bundan kaçınmak gerekir.

        Sınıf kurallarına uyan, uygun  davranışları gösteren öğrenciler ödüllendirilmelidir.

Bu ödüllendirmeler aşağıdaki şekillerde olabilir:

1.      Öğrenci çalışmalarını tüm sınıfa göstermek,

2.      Öğrencilerin ilerlemesini grafikle göstermek,

3.      Ek puanlar vermek,

4.      İstenilen etkinlikler için serbest zaman vermek,

5.      İkramlar, partiler düzenlemek,

6.      Eve övgü notları yollamak,

7.      Ayrıcalıklar vermek (boş zaman gibi),

8.      Panoya güler yüz çizmek, çıkartmalar vermek vb.,

9.      Güdüleyici ifadeler kullanmak.(“Ali’nin her seferinde parmak kaldırmasını ve söz verilene kadar beklemesini çok beğeniyorum. Teşekkür ederim Ali” gibi)


Sayfa Yazar: | Kaynak: | Gösterim: 2399